Thursday, December 31, 2009

Aku dan a new year... 2010

salam..

erm.. just another 1 hour to go to a new year .. welcoming 2010.. just wait and see and hard work to see it.. leaving a year 2009 and 2008 in behind but still cant forget the past. however it just a beginning or the half way to be a somebody..


Wishing a HAPPY NEW YEAR

almost welcome to my self to a good manner...


im leaving the 2009 or 2009 leaving me in behind...

hopefully that i will face a something new and interesting in this life ever and i will overcome with all my heart..


truthfully said that I'm ready to go to 2010
but all in my plans, i just want to settle everything but it's just a plan but i hope that ALLAH will hear me... asking for HELP to guide me for everythings too...

Here i come 2010...

Monday, December 28, 2009

Aku lagi

salam ..


aku lagi la.. abis tu sapa lagi kan..
erm... whats the day starts with the boring .... things..
same again..

now looking for sumthing that a great things to do...

i will make a plan... just wait

Sunday, December 27, 2009

Aku dan ...

Salam ..

aku la ni tgh la dok training acconting online dgn pakcik syukru @ bakry.. heh mana satu pon x tau... yg x best nyer kene la plak cri org lain.. to org lain tu nak ker seposen ? mana la nak laku lg kan.. seposen macam x pandang dah sekarang nie.. tp bg aku tu la for the 1st step nak kumpul duit and cari harta.. harta? wah macam banyak aje kan bunyi nyer kan? ermm sebenarnya x der lan nak harta yyg melimpah ruah.. cuma sekarang ni aku rase its better for me to find a good way, tp aku ni low risky.. skit.. tu yg wat payah tu.. anyway aku rase macam mana la yer.. still looking for the better job gak nie..

abg pon asyik dok suruh ja, tp dia x kisah asalkan aku dapat fixed income, waduh la.. sekarang ni kenela bersaing dalam bidang IT plak, aku ni, kene usaha lebih sikit.. ingat nak sambung master jer asal leh dapat penyarah ok ke tak? nati abg plak yg x setuju.., apa la abg ni.. makin bertambah le aku nyer utang ptptn.. waduh la mana la nak korek duit ni.. kan.. apepun semua tu aku percaya xkan datang bergolek golek kat depan aku nie..

aku nak plan.. that will make change a lots.. ermmlupa nak gtau cheq sakit mini stroke, aku nak doakan kesihatan diri cheq yg jaga aku masa aku sakit dulu..


Friday, December 25, 2009

Aku .. Dan .. Kija...


Salam ...

hari ni still in the good mood.. abg dah ader gurney, datang awal p kija.. rajinnyer.. ke p usha awek...? semalam best ajer mimpi , macam tak mau nak bangun tido ajer.. bia aje dok dalam mimpi and bila bangun seme dah hilang, namun ini lah realiiti yg kita kene hadapi kan? so, apa yg aku nak post kali ni ialah sedalam mana pun mimpi kita tu, kita tetap kan hadapai kenyataan pabila muncul nye mentari.... pagi yg menyinari hari hari kita ni kan?

ape yer nak post gambo kat sini erk? sebenarnye memang dah kene diet ni... x tau plak dah berape kg aku ni? so kene on diet dah.. sabar sabar sabar...


Saturday, December 12, 2009

Aku Dan ...


Tieha & Me


Align Center....Me...

Me

Me & Izzah & Tieha & Sha
Salam...

Semalam menjadi sejarah... Hari ini menjadi kenangan... Esok kan menjadi pedoman...
apakah aku kan bersedia dalam menghadapi kehidupan yg kian mencabar kini?...

kawan semua dah berjaya, tinggalah aku seorg kini... ermm apa yg nak tulis yer? aku kat library, bengang laptop x leh nak charge, tinggal mase sejam je lagi untuk aku mengisi kekosongan waktu kat sini... bukannya aku x nak cari kerja cuma x der yg nak kat aku.. abg pun bz memanjang, nak bermanja nak mencurah rasa pon blom tentu lagi....sekarang ni aku kene kuat. semalam ma asyik dok tanya da jer, aku ni macam org suruhan ja.. kepada da.. apalah nasib kan.. boleh ke kalau aku nak fikir macam tu erkk? ke aku je asyik dok fikir m]cam bebdudak? ermm Tuhan sesungguhnya kau bantu la daku dalam kehidupan ini...iye lah dah bagi 1rib pon dalam masa yg tak sampai 1 minggu dah leh abes.... ape kes lagu tuh.. dok sedak dio g belki bare janggok dio...

ikut mu lah, janji mu bleh jago ma molek sudoh...

ader kelulusan namun aku masih lagi mencari sesuatu yg pasti, semoga Allah selalu bersamaku.. Amin..

Wednesday, December 9, 2009

Aku and The Golden Ring

salam...

erm... still awaiting for the news to get the permission from abah to go to KL for the interview, its will be locating at TTDI and Desa Petaling..

erm... now im also in the training with Uncle Syukri for the data entry team leader, pasal aku nyer lom dapat ape commission lagi.. hai bila la aku nak grab for the permannent job erk? abg dah start bising, tp aku memang ader pikirkan my future too.. by the way hope there will be a way to get the a wide change.. arhhh sukar nak dipublish tp biarlah aku saja yg tao kay..

sebenrnye aku bru dapat amanah di Unab, dia suruh aku jaga cincin perkhwinan Unab.. percayalah x kan sekali aku persiakan.. Unab datang umah... terubat rinduku padanya.. sekarang aku x kan berharap atau menaruh harapan atau pun merancang, biarlah masa yg menentukan segalanya...

cincin tu akan ku jaga dengan baik dan aku akan bawa kemana saja.. cuma x leh kat toilet arr..semalam pun hampir terjatuh.. mujur arrr... fuhhh !!! nasib baikk...

Nak amik gambar cincin tp c clear plak semalam ., lau hari ni dapat amik.. akan ku publish pada semua... hi hi.. just waiting for a diamond ring from lurvly hubby ja.... may be it was not the time yet...but i will waiting for that moment...

skrg ma plak marah aku pasal publish kat internet facebook...
aduhai.. uda memnag x leh nak simpan rahsia btul...mesti ma x bg nak pg KL for the interview session...



Tuesday, December 8, 2009

aku lagi...

o


salam ....
ketat hidung nak publish ape kat blog nie.. tp aku harap lepas ni akan berjalan dengan lancar dan tenang.. aku beru dapat panggilan telefon, ade interview kat desa petaling and ttdi, erm... nampaknyer kene la aku wat sesuatu kan.. boring gak dok umah ni..nak jugak merasa alam kehidupan sendiri.. tapi siapa yang mampu hidup sendiri kan? kita memerlukan sati antara satu sama lain dalam melengkapi kehidupan seharian kan... ader ke yg boleh hidup sendiri tanpa org lain disekeliling..

lebih lebih lagi kalau kita mati... sapa nak kapan kan kita?... tak mungkin kita sendiri yg lakukan sbb kita dah mati... SubhanaAllah... ingat mati jer aku ni.. serasanya memngingati mati tu lagi bagus, sekurang kurangnya kita akan beribadat bila kita ingat mati tak kira la esok hari atau pun sekarang ni..... dan bekerja seolah kita akan hidup lama lagi.. tu la serba sedikit aku ingat kata kata mengenai mati...

aku? berediakah? serasanya belum cukup untuk aku menghadapi nya, Ya Allah berikan lah petunjuk kepada hamba mu yg lemah ...
yang ni lari dari tajuk namun berkaitan...dengan ku jugak...




ni la geng femina dulu dulu... masa form 5.

ha... terkenang daku pada kenangan lalu.. semuanya segar dalam ingatan .. namun ku masih lagi mencari seseorang.. rindu la jugak time time tgk gambar ni kan...aku kat mana ehh ? ko pikir la sendiri ...

ni plak aku

cun x cun




ok la kot.. bergaya depan kamera jer aku ni..

kay la... aku nak menyambung sesuatu tugasan yg penting wat aku.. kalau x bertangguhg lagi...
perkenankan lah doa ku ...

.....Amin.....



Wednesday, December 2, 2009

Aku Dan Doaku

Salam..

Aku bru sampai pagi td dr Penang. Nampaknyer... makin kusut di fikiran ku ini.. apa la dayaku... 3 hari disana, hanya membuatku memikirkan perkara perkara yang selalu aku bayangkan..

apa ya?... kehidupan dalam perkahwinan dan punya keluarga sendiri memang indah andai semuanya mengikut apa yg kita bayangkan , namun kuasa Allah yg melebihi segalanya... biarlah aku saja yg memahami apa yg berlaku disekitarku.. x terdaya aku nak melangkau batasan yg Allah tetapkan untukku...

x semuanya indah seperti dalam movie @ tv, tp cukup untuk aku memhami erti serba sedikit dalam kehidupan itu, single pun susah gakkan.. tp sekarang aku nak fokus apa terhadap apa yg aku nak usahakan ini, modal xdak.. so,cam na? aku nak wat sesuatu yg boleh datangkan keuntungan ... wat diriku.. parents dah tua... untuk kegunaan mereka,, xkan la aku nak menumpang selamaya dalam kehidupan mereka kan.. sekarang aku kene berusaha lebih untuk diriku ini.. abg plak nanti membebel aje lebih.. cam na erk.. buntu difikiran ku..

Bantulah aku Ya Allah... tunjukkan lah daku jalan yg Engkau redhai..
Bantulah aku dalam aku menghadapi semua ini , dugaan dan cabaran yg aku lalui
Ampunkan lah segala dosa dosaku yg terdahulu , terkemudian dan sekarang ni..
Ampunkanlah dosa dosaku yg besar @ kecil, dosaku yg sengaja @ x sengaja,
Ampunkanlah dosa dosaku ya Allah
jua ampunkann lah dosa dosa kedua ibu bapa ku seperti mana mereka telah menjaga ku semasa kecil...

Ya Allah Engkau perkenankan lah doa hamba mu ini.

Tuesday, December 1, 2009

Aku Dihukumi...

salam sejahtera...
sekarang ni aku kat Penang, kat rumah Janie, coz hantar Janie blik Penang n aku temankan Pamie, Apih & Issey...

Dalam kerinduan aku terhadap abg, aku nak sangat jumpe dia... tp parents ku ... waduh la x bg la pulak.. coz of sumthin yg tak penting.. x penting wat aku ker? abih cam na aku nak lunaskan kerinduan yg kian mendalam nie. atau disebabkan aku dihukum kerna sesuatu yg pernah aku lakukan.. ? ujian yg datang bertimpa timpa...


apakah yg patut aku lakukan ? apakah jalan yg benar patut aku lakukan dalam menghadapi semua ini semua kan? Tuhan berikanlah petunjuk kepada ku .... apakah yg patut aku ucapkap kan pa bila aku balik nanti? mudah kah semua nya untukku?

mungkin masih x cukup untuk aku dalam menangani semua ini dengan bekesan...
masih jauh sayang
perjalanan kita
masih ada yg beronak duri

bilakan sesuai untuk aku lepasi hukuman didunia ini?

Monday, November 23, 2009

Aku Dan Interview

Salam .. sejahtera...

hi, esok ader interview daa... apa nak wat da... kat vads business berhad, stop jap restoren aku nih.. ape pun malam ni nak prepare ler apa yg patut..

tgk ape soklan nak kuar drpd mulut interviewer tu, gosok baju... esok dalam pkul 2 ader kat sana .. malas la nak dok rumah lelame.. abg pon dok bising x der dewet lagi.. iyelah aku kan pinjam dia ... mana nak cari duit kalau x kija kan.. lagipun hr ni aku dah wat 1 agreement with the maybank for takaful ikhlas aku.. hanya rm 216.50, senang sikit nak if anythin happen.. tak pa la.. susah wat cara susah n kalau senang wat cara senang, by the way aku harap aku x wat 1 kptsan yg terburu buru dalam meniti kehidupan ini, iyelah aku kan dah kemalangan dan aku dah rase betapa peritnye kalau terjadi ape ape kan.... mungkin peringatan untuk kita di bumi, kat dunia seterusnye tiada sapa yg tahu coz tak tercapai akal fikiran..

nak la jugak kol abby, tp x dpt nak go through plak.... bz ker? sombong sangat le skrg nie...x jwp pon msg aygg..ka dok tidoq lagi.. doakan ayg p interview esok yer...

apa lagi yg aku nak publish yer.... rasenyer..
waktu mengejar kita.. terase cepatnyer waktu berlalu...
k la.. kalau rase nak post lagi.. aku cont yer

Friday, November 13, 2009

Aku dan Dugaan Dan New Me

Salam sejahtera.. wat diriku dan semua umat aIslam , kali ni aku nak ceritakan serba sedikit dugaan dalam hidupku.. yang terpaksa aku tempuhi dalam keadaan sekarang.. manusia yang memang tak lekang membuat kesilapan dan kekhilafan yang sentiasa ada dalam diri seorang yg bernama manusia dan bagaimana seseorang itu menggunakan akal fikiran yang dianugerahkan oleh Allah terhadap hambanya..

sering kali dalam kehidupan didunia ini manusia memandang rupa , harta benda , kuasa yang menjadi persaingan dalam setiap naluri manusia.. aku pun tak terlepas dari pandangan untuk menjadi seseorang yang berjaya.. dalam hidup jua akhirat.. tapi aku merasakan yang aku aku tak punya apa pun selain dari hutang yang membebankan...kerja yang tak berapa nak tetap lagi.. buknya aku mahu rumah mewah harga berjuta, bukan pangkat setinggi PM, mungkin rezeki yang aku mintak x sampai lagi ke tangan aku lagi agaknya.. bukan waktunya walau aku mendesak sekalipun jika Allah tak izinkan , tak mungkin kesampaian juga akhirnya.... biarlah aku melngkah dalam kehidupan kedua ini dengan kurniaan Allah S.W.T dengan rezeki yang halal lagi berkat.

Mungkin selama ini aku hanya tahu mencari kehidupan dunia sahaja namun tegakah aku menghadapi semua ini, semoga Allah memberku petunjuk agar dipermudahkan segala urusan ku di dunia dan di akhirat.. aku akan berusaha walau sampai mana daya ku sebagai hamba Allah dalam kahidupan di dalam dunia fana ni hanya sementara.. namun aku jua tak punya harta di akhirat.. Ya .... Allah.. beratnya fikiran melangkah kedalam yang tak tersampai dek fikiran ku.. banyak nyer dosa dosa ku terhadap mu... sesama manusia.. siapa lagi.. aku harap aku tak ade dosa ngn binatang yang aku seksa... aku rase memang tak der pun.. dosa kepada aku sendiri menzalimi diri sendiri .. ermm.. keluhan yg memberatkan fikiran ku.. aduhai.. bangunlah bangkitlah menuju wawasan yg banyak lagi perlu dicapai...

Semalam abg dah gtau yg dia nak aku cari keja yg dapat pendapatan tetap... wahai abg ku, sebenarnya itulah yg ayang nak..untuk waktu yang sekarang tiada istilah lagi waktu untuk bermain main ...dah dewasa.. cuma pengalaman harus mematangkan fikiran, wahai hati bersabarlah... bertawakallah dalam kehidupan ini sesungguhhnya aku akan terus berusaha mencari apa yang aku inginkan...


Monday, November 9, 2009

Aku & AfiQ

salam...


hari ni uda p opis sat.. tp x sat gak ler.. sampai umah kul nam.. aku la yg dok ngan apiq wa.. sampai lenguh bahu aku dok dukung dia.. makin berat dah.. lagipun kaki aku bru terase x sedap... apa la.. tp nak wat cam na.. aku terpaksa.. la jaga baby.. perut plak lapaq giler.. time tu.. hilang sket kesabaran.. nak tak nak aku sumbat susu ja kat dia.. nangis aku tgk pampers.. x nangis aku sumbat susu.. memang aku tak tau nak wat cam na dah.. nak kol abg dia off hp plak.. dah la xgtau aku.. wat org runsing ja..

pasal parcel tu, dia dah dapat just x bg je lagi.. and bile aku sebut 1 kotak untuk dia yg x der isi tu.. aku harap dia phm maksud tersirat aku.. sebenarnye dalam diam aku dah bg signal signal untuk dia, cuma dia wat tak tau ja.. x pe x pe akan ku cuba lagi nanti agar dia betul betul memahami..

banyak yg aku nak letak gambar , tp mase parcel hp n broadband plak rosak, x leh nak wat ape time tuh.. ni plak nak letak gmbo apiq, problem len plak muncul.. the prob is aku mengantuk sesangat nih.. x larat nak tulis apa dah.. tp aku ader gak nak review cite cite teman teman bru ku kat sini.. just nak cakap ngn abg, tp dia still off the hp.. phew...

sorry for anythin
thanks for everythin

miss you abg
ingat tau, ayg punyer kotak tuh..
tolong isikan




Friday, November 6, 2009

Aku & Banjir

salam..

ermm... blom pernah aku mengalami situasi banjir, ni la kali pertama coz selama ni dok kat bandar ajer.. ni dah pindah kat klate..kenela hadapi nye kan..

adoi la.. sebenarnye... nak p tgk NUR KASIH jap.. sat g sambung blik kay..Baru abes cite, aduhai.. sakit ati tgk ending td.. rase cam nak gtau jer pekara yg sebenarnye...kan kan kan..

aku bru ja siap bungkus 1 parcel untuk hadiah birthday dia, tp x tau la bila nak post.. harap2x kalau x ujan aku nak post parcel, repair hp n tnyer pasal broadband... harap harap le.. kalau xnak megharungi air banjir.. gatal kaki nanti aku nih.. apepun nak amik gambar tp hp plak problem, so x leh lah nak publish gambar....tp sat erk.. aku nak try amik gambar guna DELL webcam, jd ke tak aii..ermm.. x jadi la plop.. x per ahh.. as long as terpahat di kalbu ku...kan parcel ku...

dah tak surprise lak .. coz aku dah gtau pasal hadiah tu, but 1 thing yg aku tak gtau dia...tp td kol dia, dia pon x mkan nasik gak, tp aku terpaksa makan gak kot nanti hypo lak.. td pun dah terketar tgn nak type kat sini... tp ayam aku baham sepeha.. ingat nak wat ayam masak kicap..tp tgk ma masak goreng ayam kunyit pun dah berselera aku... apa la x dak motivasi n disiplin btul.. dalam bab makan makan nih...apa la nak turunkan berat nih... jd ker tak nih...

ahad ni nak bertolak p putrajaya, aku kalau x pasal nak kija n nak g kl tu, aku pun x mau nak p rumah uda, yer la ngn dia bukan leh nak wat kira sgt... ader ja dia nak menunjuk kat aku pasal dia.. anythin la.. Ma plak ader ja pasal anak kesygn dia yg bongsu tuh, jani x der la plak.. x pe la.. skrg ni aku kene pentingkan diri sendiri dulu.. nak terase ati ngn ma, xde la.. just ignore ja tp btul gak apa yg abah ckp, apepun pikir diri sendiri dulu.. adoi la banyak yer tanggungjawab aku untuk diri sendiri ... kalau bleh aku nak stabil kerjaya n kewangan dulu sebelum kawen, tp keinginan tu memang sentiasa ada... tp xder la aku nak wat show off kat sini kan?

aku harap esok leh setel the thing i need to do.. harap harap x banjir ler...
kay la, need to go rite now.. coz nak tgk muzik muzik semi final and setel the things b4 tido...
kay, gud nite.. ta ta ti ti tu tu

Miss you Abg... bile nak ketemu yer?


Wednesday, November 4, 2009

Aku & Parcel







YOU & I


salam...
this is a previous birthday card from him, means a last year birthday card, since im was in accident that he sent me altogether with his Raya pic... he sent me 2 cards...


i just got a parcel from my luvly hubby... he sent me a jeans n 2 pairs of sunglasses n 2 birthday cards.. now im review his picture through the facebook but it always got a problem, may be due to the broadband problem or the weather problem... till i forgot the si cantik n si buruk rupa now playing on the tv..sangup tu semata mata nak publish a new post pasal my birthday cards and my birthday gifts.

here i just put the pic that was taken by me to be put in this blog just for the review for the future next happen ...






after buka parcel... terus amik gambar...cam display kat kedai lak.
the sunglasses n the birthday card.

ni 2nd pic amik...









after reading the touchin lurvly birthday card

how deep is your love?
my lurvly hubby..
alya's





Monday, November 2, 2009

Aku & P H K 517


salam sekali lagi..

kali ni nak story yang aku n my phk 517 sudah officially sold to Weng Motor by my big Bro Am, sadism yg teramat kejam bagi aku rasakan, anyhow aku rindu sangat kat motor aku tuh, banyak kenangan pahit dan manis aku bersamanya...officially bought on 13th August 2007 kat Nibong Motor yang dekat ngan umah aku... 1st amik motor abg ade temankan n aku pun bawak motor @ the 1st time jugak ngan dia, dia kat depan motor aku and aku follow PFG 3392, 1st time jugak aku p makan ngn dia kat market kat Bayan baru, aku pun dah lupe lak tempat tuh, boleh dikatakan sedap gak la pekena lunch hari tuh.. coz abg blanje n 1st time dapat motor. he he he





so yang 1st dapat motor, aku pun 1st time gak dapat eksiden, mase bulan posa, bulan8... gambo kat atas ni la yang wat habeh calar balar lengan kanan aku nih, aku kira ok lagi la.. motor ja rosak teruk, kaki tiga n ntah ape lagi dah lupe... abus berape pun aku tak ingat sangat .. mase kene tu, aku trase perut aku sakit tak leh nak bangun.. org yg lalu kat situ tlg papah aku bangun n dok kat tepi jalan, bila dah macam sedar sikt aku dah boleh bawak motor aku pun g la klinik yg Sg Nibong, coz kat situ ja yg aku tau ade ING Insurance.. n balik klinik ING Insurance , aku pon tepon Sani mai tlg aku setel Motor macam mana, abg plak kija ptg time tu, otw nak p kija kat Sunway dah.


mase kena tu, mujur dah dekat ngn rumah dah, selekoh sikit ja.. coz sebab elak lubang besar kat tepi jalan kat belakang rumah tu, motor plak yg kat depan kene la modified sikit, aku masih ingat lagi time tu Sani dah eksiden motor gak, dia macam takut takut kan aku.. aku pulak jenis yg senang gemuruh oghe kelate royak, kena la jugak for the 1st eksiden nih.. x lama kemudian... Sani got another 2nd eksiden tp time tu aku dah berenti kija n continue kat Jerejak, n aku pun dapat la jugak another eksiden, coz mulut punye pasai gak le... Sani patah tangan kanan... aku pun sempat la melawat dia kat spital GH hri tu ngan abg Lyas, n mak Sani pun ade gak...say sumthin kat aku, malu pun ader.. opppss secret daa.. hanya tertulis indah kat memori aku ja tau...nak tau.. comment aku kat sini daa

malu dia nak cakap ngn aku, then pas tuh aku pun cam terkena badi dia plak got for 2nd eksiden n the kali ni motor tak dak apa just aku ja yg kena teruk, patah kaki kiri... ramai juga la yg datang melawat, sani pun dok ader skali..tp kali ni Sani datang ngn mak dia , coz dia pun dok spital jugak coz tangan kanan dia kene operate lagi coz tulang tak sembuh elok lagi dai dah p main futsal.. sapa dok suruh la.. geram gak aku ...x dengar cakap aku langsaung.. at least hormat sikit aku as a Sis.. aku kan tak dak adik lelaki..:) so, ni lah gambo yg uda amik before dia kawen n temankan aku kat rumah cheq, time ni tgh dok fisioterapi kat spital jerteh, ngn cikgu yg tahan ngan jeritan batin ku, opps.. jeritan sengsara daa... sakit ler.. dah lame kaki x leh nak bengkok .. tetiba suruh aku bengkok kaki.. adoi la.. ni la mungkinj balasan Allah kat aku atas dosa dosa aku selama ini, tak kira sesiapa.. Ma, Abah, Onab, Arwah Pok Kob ngn adik beradik n oghe lain jugok, n dosa aku sendiri.. aku ni mesti gok dok tobak doh... gapo gapo pon keno dok mikir dulu bru wak gapo gapo.. kan...

ni gamba epi jah, coz baso uda wak gapo ntah laye dio dok suko..




abis cerito bab eksiden, aku nak sambung cerita pasal aku move out from Sg. Nibong n Pindah jelutong, seme seme ni aku mintak tlg abg faiz, mujur la dia x banyak alasan sgt x nak tlg aku kan abg faiz..?

so, @ 03.09.2007 aku pon officially jugak moved out from Sg. Nibong nie, time tu aku mintak tolong Abg Faiz, angkut brg2x and p rumah Jelutong, ermmm aku blanje makan ja abg Faiz tuh, coz abg kija plak x leh nak temankan. ape pun aku still stay thanks to abg faiz yg banyak la jugak mintak tolong dia, ketika aku eksiden, pindah rumah, uruskan police report, settle mende kat jerejak n aku rase banyak lagi la yg aku rase yg aku mintak tolong dia, skrg dia ponjj dah kawen ngn kak Atie, abg cakap wife dia cantik, nak jugak aku tgk wife abg faiz yg kini sarat mngandung, abg Faiz cakap anak dia cam MJ, kecik hitam n besau nanti puteh la kot.. ikut la janji anak sihat dah ler...yer Abg Faiz... harap apa yg dia usahakan sekarang ni berhasil and membiak beranak pinak la perusahaan dia ...n berharap dia dapat wat payment balik ngn ape yg dia pinjam ngn abby.. mungkin senang sikit la abby nak plan ape ape kot pasni.. aku plak still stay @ home and dah gtau abg lan pasal forex account dia... xder la rase serba salah nanti bila jumpe ...n aku nak cri kat belah Png le.. dokat sikit ngn abg .. ni pon dh lame gak tak jumpe.. harap sat g lepas eme rindu dendam kat dia... ayang nak abg kol ayag jugak mlm ni coz dia dapat credit free..coz esok die nyer bestday... nanti aku ader mood aku nak hantar kad besday kat dia...n tgk la nanti apa yg aku rase nak hantar ...

erm... esok plak birthday abg, dia dah post -parcel kat aku, 2 spek itam, 2 kad bestday and 1 seluar jeans yg aku mintak dia author...he he thanks my lurvly Hubby... ermm panggilan manja untok dia saja...

kay lah, aku rase cukup untuk malam ni coz aku dah penat ngan td dok bersih spring cleaning kat rumah cheq, abes seme mak ninoh kluar ... tp x pa penat pun.. dr dok sajo.. ape pun aku ingat aku nak posa esok.. harap ader kesempatan untuk aku habiskan seme posa wajib n posa sunat n posa nazar aku pada Allah...


Ya Allah, Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui, Ampunkan lah segala dosa dosa ku Ya Allah, sama ada sengaja @ tidak, Besar @ kecil, yang terdahulu @ terkemudian... ampunkan lah segala dosa dosaku.. amunkanlah dosa kedua ibu bapa ku sepertimana mereka menjaga aku ketika kecil, dosa mereka yg aku pernah wat salah, dosa mereka yg menyayangi aku.. dan sesiapa saja senugguhnya Engkalau Yang Maha Pnegampun...Amin Ya Rabbal Alamin....

Wednesday, October 28, 2009

Aku & My Video

Salam sekali lagi ... ketemu lagi diruangan blog aku dan sesuatu..

kali ni aku nak post yg memaparkan video klip aku mase kat penang, and then leh la aku delete dalam hp aku plak, dah nak memory full daa... tu la banyak sangat nak amik video nyer, by the way penat pindah rumah pun dah leh tahan kaki aku yg cramp ni, almaklumlah dok bersila atas lantai, abes seme brg dah pindah ketereh, so bersilah la aku yang tak berapa nak bersila ni...

sebelum aku terlupa nak add the hottest video kat sini meh aku describe dulu apa yg ada kat video yug pertama ni...

  • Me & Dominic Irman Fitri

video

Alkisahnye time ni seme dok relax tgk tv, aku , Janie n Pamie dok lepak kat depan tv sambil tgk tv cita hindustan mase tu, Uda plak kat dalam bilik dok tido.. Maksu n paksu n Quyyim n Irsyad dok tgk Astro dalam bilik... aku pun amik la kesempatan ni main ngn Fitri coz time ni, fitri dah kene hantar balik ngan Amy, Mama Fitri le.. Cun woi.. tp dah cerai ngan adik Maksu, Nizam....

so, ni aje la satu satunyer video yg ader dalam hp aku untuk aku tgk time aku sangat kat fitri, baru baru ni plak maksu cakap tgn fitri dah patah coz main main... entahler... besar budak ni nanti, aku rase encem yg manja gitu, coz dia memang puteh la aku cakap, cam Amy. ... apepun Fitri, kak Alya syg Fitri tau..


  • Me & Nando's Meeting

video


Alkisah yang video ni plak, 1St meeting kat luar, disamping nak sambut birthday Yusry & Phoy Cheng.. pasangan dua sejoli kata Fakhrie... makan time dulu bru meeting time... time ni Abg bru naik Assisstant potrao.. eksyen la sikit dia... ni ja yg aku ader untuk meeting kali ni... banyak amik tp coz memory full jugak ler terpaksa aku hapus sama sekali... ingat ingat lupa je time nih... ape yer aku nak story kat sini eh... ermm Abg dok jauh kalau nak tgk, almaklumlah bru naik , so kene la tunjuk how committed nye dia towards the meeting right? aku pun mase ni lom ader ape ape lagi pon ngn dia, saja la nak show kat readers kat sini.. erm ader ker? jangan segan kalau nak comment kay, aku just tulis ape yg terlintas di fikiran aje, almaklumlah sekarang ni dah pindah rumah n tak tau nak wat aper.. so blogging aje la the best untuk aku.. aku rase post kalini cam panjang sikit, tp tak pa la demi untuk aku sendiri.. any way aku nak sambung story aku yg kat video ni...

ermm,, time ni aku rapat ngn sorg mamat ni, coz kiteorg dh grad ader qualification, so banyak la jugak share opinion n anything, smpaikan leh jadi gossip plak.. opps, jangan mare yer.. lupe dah nama wife dia, yg aku ingat kija kat kolej KDU, tmpt study Gajen dulu, anak kesygn Miss Anne. so, aku pun dok la sebelah dia, coz aku yg datang paling lewat.. mase tuh aku dok Sungai Nibong lagi..pun x beli PHK 517 lg, tak silap aku datang ngan Gajen la kot, lupe dah... Dia yg drive.. hanya selingan sikit ja video ni.,.. kay enjoy your movie kay...


  • Me & Nando's BBQ ( Part 1 & Part 2)

video


video


Alkisahnye, BBQ kat Seagate... seme amik port .. aku bawak perut ja, coz seme dah siap... he heh.... he eh gelak lagi, gelak jahat plak ha ha ha .....tp part ni yg paling best coz aku macam reporter plak... sungguh aku tak sanggup kalau jd reporter btul btul.. jumpe org lagi.. question lagi.. waduh2x pening kok nak mikirin... ayat sapa lah aku amik ni kan? kwnak kwank kwank... see you for the nest post ya..

time to sleep n n solat and also nak g kol abg jap, dia dah balik kija ke blom?...windu arr nak jumpe ni... dah dekat 1/2 thn x jumpe .. saratnyer menanggung rindu yang....korang tambah le sendiri kay...

kay, chow chin chow

Masih Mencari yang pasti

salam ...hello semua... apa khabar?
hari ni pindah rumah kat ketereh, btul2x jalan masuk kat caltex.. ingat td nak amik gambar tp tak tau la macam mana, nak letak blog, n also pun ingat nak pinjam kamera uda jer nanti.. nak bluetooth takut tak da format la plak,...tp atas dia la nak kasi pinjam ka x, lantak la... aku leh guna sources yg ader  kay, x payah nak susah.. tp ader dwet aku nak usha gak yg second hand tp yg still leh guna lgi la... x pon pinjam yg abg nyer.. tau la aku nak mgayat dia.. tak abis abis nak mgayat .. kang dia mgayat aku plak.. sapa susah..? aku jugak kena jd pak turut dia.. anyway bukan tu yg aku nak story kat sini kali ni.. aku nak publish yg video punyer, dalam 1 post aje.. sebut pasal post.. tringat aku kat post... he heh eh .. :)) korang jangan tanya aku yerk...mungkin next post ya..

.. semalam kol abby... ape la yg dia pikir pasal aku yer...? aku ni dah lah jobless... tp aku akan ikut anything yang aku pikir elok wat aku, abg n everybody... just sekarang ni aku ingat nak berjinak ngan biz disamping mencari pekerjaan tetap.. apa yg aku plan seme x der kan? apa nak buat? mungkin gak ngan mulut n atie aku ni Allah dah balas siap kat dunia.. mintak mintak.. aku ditempatkan dalam golongan yg beramal soleh.. cheh.. sebenarnye masih banyak lagi yg aku nak blajar.. tp banyak lagi yg perlu aku pelajari ... lagipun kan Nabi Muhammad S.A.W yg menyuruh kita menuntut ilmu sampai ke liang lahad..

aku harap aku dapat membantu aku sendiri and bantu aku punyer family gak.. n dapat mencari pekerjaan yg sesuai ngn aku nih.. aku percaya setiap org dilahirkan punya rezeki memasing.. memang la ma ngn abah x bising pasai aku x dapat kija lagi , mungkin gakk pasai aku  ni bru lepas excident kot.. tp tu yg setahun sudah... mungkin gak dosa dosa aku selama ini... Ya Allah ampunkan lah saegala dosa dosa ku dan dosa dosa orang tua ku, jua dosa dosa org yg aku pernah wat salah n jua dosa dosa yg menyayangi diri ini ...

sebut pasal dosa nih, aku nak pi solat dulu... kot terbabas plak... Astagfirullah ul azim,...

see you on next  post..
tata titi tutu 

Sunday, October 25, 2009

aku ... dan ... sesape aje ...

salam hari ini... apa khabar yer? aku sihat je... tgh diet tp makan banyak je... Ma wat sambal udang la sambal sotong la... td kol abang, dia pun dok makan nasi... n nak p basuh keta.... still kat kampung , kupang...


Aku harap akan this love motto that i will always love you abang... miss you so much... hope that you will do the same too...


aku still stay kat kampung gak meneruskan hidup kat sini dulu... apa la aku ni yer macam x der perancangan aje.. tapi macam mana harus aku mulakan ... semuanya aku wat serba x jadi mugkin juga sebab aku ni seorang yang suka wat keja separuh jalan... kenala aku ubah sedikit pemikiran aku kali ini... apepun aku harap with the blog yg sekarang aku tgh usahakan akan menjana pendapatan aku sekarang ni , dan semuanya bermain difikiran aku akan usahakan..

tadi Ma cakap sesuatu yg menguriskan perasaan.. bukan aku yg sengaja namun hati ini seakan terasa dengan isi pati yg Ma sampaikan... tp biarlah mungkin ma nak aku paham yg kehidupan ini bukan semudah yg dikatakan terlalu banyak onak duri yg kene tempuhi... wahai hati bersabarlah... dan bertawakallah dengan setiap ujian dan dugaan yg sedang ditempuhi dan bakal dilalui... percayalah yg setiap manusia itu sudah ditentukan akan nasibnya... jodoh, mati , rezeki dan sebagainya.. tp aku pun kenalah usaha ... x leh la nak mengharapkan sesuatu yg tak pasti tanpa usaha yg bukan sedikit ... aku bukanlah nak jadi kaya atau popular.. cukup untuk diri ini dicintai dan menyintai... apakah abang mampu mempertahankan cintanya hanya untuk aku..setiakah dia ? walau dalam apa jua keadaan sekalipun.., miskinnya aku, cacatnya aku.. hodohnya aku... gemuknya aku?...apakah aku jua akan begitu?.. setianya aku terhadap dia.. semoga dia menerima aku seadanya aku ini.. tp aku tetap akan berubah untuk memastikan aku tak menyusahkan org lain.. itu lah ayat yg ma cakap td,, seakan pisau yg meghiris hati tp betul juga ckp ma kan? mungkin aku juga akan perlukan setiap butir bicara yang pastinya menyentuh perassan... dikalbu? barulah aku nak sedar diri...ermm... apalah yang aku mengarut kat sini yer?.. sekarang zaman dah maju... dunia sudah berubah... banyak cara yg boleh aku wat.. mungkin ini langkah yg pertama aku kene atasi dulu..

for the 1st step...blaja dulu..




video


ini kenangan aku mase BBQ kat seagate dulu... we are very close... enjoy the video ya...

Thursday, October 22, 2009

Aku dan ..... My Blog...

Salam sejahtera wat aku sendiri and everybody that i love most , especially my beloved family and dont forget to my beloved h u b b y..... alya's.... skang ni dia kat Sedim, Kedah.... dok mandi kat air terjun Sedim... takut gak aku dengar dia nak p sana....harap semua selamat ajer...n jangan ingat asyik nak seronok ajer kan?

Sekarang ni aku tengah belajar :
  • cara cara buat blog
  • cara nak wat html
  • publish kat post @ internet
  • nak upload gambar yang comey gak ler...
so, dalam ketestian ini aku nak upload gambar gambar aku ngn sesape ajer yang aku rase best ...





video

so, kita enjoy dulu ngn dominic irman fitri ni dulu yer...

Tuesday, October 20, 2009

still in the progress....






Abang....

Mungkin hanya Tuhan
Yang tahu segalanya
Apa yang ku inginkan
Di saat-saat ini

Kau tak 'kan percaya
Kau selalu di hati
Haruskah ku menangis
Untuk mengatakan yang sesungguhnya


Kaulah segalanya bagi ku
Kaulah curahan hati ini
Tak mungkin ku melupakan mu
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang

Kau tak 'kan percaya
Kau selalu di hati
Haruskah ku menangis
Untuk mengatakan yang sesungguhnya


Kaulah segalanya bagi ku
Kaulah curahan hati ini
Tak mungkin ku melupakan mu
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang

Kaulah segalanya untuk ku
Kaulah curahan hati ini
Tak mungkin ku melupakan mu
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang




Monday, October 19, 2009

aku ....dan .... castle of lurve

Salam sejahtera... wat semua..

aku dah create 1 blog untuk castle of lurve... just now .. nampak senang nak go through tp agak susah jugak andai kalau buta I.T. ni bukan senang jugak le kalau nak wat the attractive blog to all the bloggers.. kan..by the way aku dah inform ana.. just sekarang ni ... how to create the most attractive and the sources to attach at the post.. by the way.. i just started the things with the huda punye hantaran dulu.. bg aku itu the 1st step to step in the circle of the blog... he he ... nak tau tak ape dia pic yg aku dah attach kat col?... jeng jeng jeng...




sekarang ni aku cuma dalam testing nak
  • letak gambar yg attractive
  • gambar yg senang nak manage
  • background for the blog
  • superhit untuk bloggers review semua the post
  • etc...
please guide me...






Sunday, October 18, 2009

Berserdahanalah dalam sesuatu perkara



Bersederhana Itu Kekayaan Yang Nyata

"Mereka yang bersifat kesederhanaan dalam semua hal tidak akan menjadi miskin..."

Jika perlu MARAH, marahlah..tetapi usah terlupa dengan perkataan SABAR .

Jika perlu MENANGIS, menangislah. .tetapi usah terlupa dengan perkataan TENANG .

Jika perlu PATUH, patuhlah..tetapi jangan sampai hilang KEMERDEKAAN .

Jika mahu MISKIN, miskinlah.. tetapi jangan terlalu miskin, nanti mudah menjadi KUFUR .

Jika mahu KAYA, kayalah.. tetapi jangan terlalu kaya sampai terlupa perkataan SEDEKAH .

Jika mahu menjadi WARAK, lakukanlah ibadah sebanyak-banyaknya tetapi jangan terlupa keperluan DUNIA .

Kalau mahu sebuah KERETA MEWAH, belilah.. selagi mampu dan menepati keperluan SEMASA .

Kalau mahu 2 BUAH RUMAH, belilah.. asalkan jangan sampai tak tahu perkataan PUAS .

Kalau mahu MENIMBUN HARTA, bekerja-keraslah. . asalkan jangan sampai terlupa BERIBADAH .

Kalau mahu BERHIBUR, berhiburlah. . asal tidak sakan dan MENYALAHI SYARIAT .

Kalau mahu memPERKATAKAN HAL ORANG, berkatalah.. asalkan jangan sampai MENGUMPAT .

Kalau mahu CEMBURU dengan kejayaan orang, cemburulah.. asalkan anda pun BERUSAHA KUAT sepertinya .

Hidup sederhana akan memastikan anda tidak akan miskin selama-lamanya. .

Bersederhanalah...dalam segala hal adalah titik kejayaan dalam semua perkara..



Sunday, October 11, 2009

aku dan jus diet mate 5

salam...

Aku dah try produk jus diet mate 5, tp cam sekejap ader sekejap x ade.. macam biskut plak erkk..skrg ni ader kat rumah besut , jerteh... ader la planning nak wat bisnes but by through online jer.. bleh ke tak yer? ermm perlukan modal sikit and ilmu pengetahuan how to make a money since aku dah quit dr edsb... bukan aper.. gaji yg banyak just x der epf n socso... kalau ler jadik apa ape kat aku otw balik kija ke @ otw p kija ker? sapa susah? aku jugak yg tanggung diri sendiri... kan?

so skrg ni nak concentrate on the bisnes ja.. harap harap menjadik.. but how tue, kena la dapatkan petunjuk dari Allah dulu kan..aku pun nak biasekan diri wat accounting ni ngn pakcik syukri .. ape pun aku still otw on my bisnes gak.. and any others info nak apply job kat online je la .. kat laiin x pasti la plak..


... about my hubby, dia nak datang this nov katenye la.. so, sempat le kalau aku nak kuruskan badan ngn jus diet mate nih... x pon leh stabilkan aku punye bisnes.. uda dah setuju nak jadi aku punye sleeping partner.. at least leh la save on the capital tuh.. kan.. tp dia x nak la plak share ngn mek na.. x pe, aku tgk condition dulu macam mana nak wat.. and then bru aku decide.. ..


just for now, aku nak focus on my bisnes... and my job.. hopefully i will success in this line..

chaiyyokk


Sunday, October 4, 2009

aku dan sesuatu..


assalamualaikum...

ermm...lame tul x tulis blog erk... serase macam kekok lak... nak tulis ape yer? skrg ni apa yg bermain di fikiran ku yer? aku ingat still nak cari kija yang sesuai ngn jiwa aku skrg nie... tp apa ya?

aku rindukan suasana di penang.. agaknyer bila kan berulang kembali .... ?

Wednesday, September 23, 2009

suami mithali.....abie...

Sebagai lelaki, pernahkah terfikir untuk menjadikan diri sebagai orang dikagumi? Bukan saja memiliki perawakan menarik tetapi hadir dalam satu pakej yang penuh kesempurnaan sehingga menjadi teladan kepada semua - disayangi isteri, dihormati anak-anak, disanjung keluarga dan sekali gus berjaya dalam kehidupan dunia akhirat?

Kalaulah anda belum berpunya, pasti ramai yang bakal menjadi pemujanya. Namun berusahalah menjadi lelaki yang sempurna dan cuba memenuhi apa yang diinginkan wanita. Jika anda mengidam mendapat pasangan yang memenuhi segalanya, tidak salah sekiranya mencuba untuk menjadi lelaki yang sesempurna mungkin.
Berikut adalah petua bagaimana hendak memenuhi aspirasi berkenaan dan anda mungkin mampu memenuhinya jika piawaian yang anda ada menepati apa yang dicari golongan hawa.

Pastinya jika ciri itu ada pada diri anda, tentunya anda lelaki paling bahagia di dunia ini kerana mampu memenuhi kehendak masyarakat, agama dan meletakkan kesempurnaan diri pada tahap yang sewajarnya.

Marilah kita selidiki kalau ciri-ciri atau petua yang dititipkan ini ada pada diri anda atau sememangnya ia sifat semula jadi anda.

1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa mengenai hal ini.

2. Jika sudah mendirikan rumah tangga, bersyukur kerana mempunyai pasangan. Yakinlah isteri anda pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3. Suami ‘mithali’ menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan isteri anda.

4. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan untuk berbual dengan isteri setiap hari?

5. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

6. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

7. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

8. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakkan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunnah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunnah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan membahagiakan pasangan anda.

12. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan, mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan penampilan diri sendiri. Mana adil ?

14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan peringatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.

15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan, kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera.

17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang membeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana?

20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23. Gunakan Nabi Muhammad s.a.w sebagai ‘role model’. Hidupkan amalan sunnah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon atau SMS bagi mengingatkan sembahyang. Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga, tidak pernah sengsara serta berteraskan iman dan takwa.

27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28. Pamer keprihatinan yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut diberikan kepada keluarga.

29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja. Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

myself...

salam ukhwah...ermmm
lame sungguh x menatap blog aku nih...almaklumlah sibuk beraya... hik hik... by the way aku dah dapat present daripada hubby... td kol dia jap.. maybe otw p kija agaknye...bz sokmo... harap harap dia x kan lupakan aku kan bie...

erm.. apa yg aku nak share kat sini eh...dah seminggu balik dah, tolong ma bersih rumah and g tgk baby uda. erm comey sungguh dia afiq daniel... apa maksud pun x tau da... ..

ni info untuk pengantin......

Apabila telah ditetapkan hari perkahwinan bermakna bermulalah pantang larang buat bakal mempelai itu. Apa yg ditetapkan harus diikuti utk kebaikan diri mereka. Ia bukanlah menjadi kewajipan tetapi sudah menjadi satu budaya dlm masyarakat melayu. Walaupun bakal pengantin zaman sekarang jarang disebutkan perkara ini kepada mereka, tidak rugi jika apa-apa pantang larang yg difikirkan sesuai masih boleh diikuti.
1. Jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul utk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan utk mengawal nafsu. Ia juga utk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yg timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.
2. Jgn tidur dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga utk menjaga nama baik keluarga.
3. Jgn bebas keluar kemana-mana kerana takut disantau oleh mereka yg mempunyai niat tidak baik.
4. Jgn makan nasi dgn gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelamin bagi mengelakkan perut buncit.
5. Elakkan makan ulam yg berbau busuk seperti petai dan jering.
7. Jgn bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelak diri dari perkara sihir.
8. Jgn membuang air kecil dan air besar serentak di dlm air contohnya dlm sungai, kolah kerana ia boleh melemahkan organ seks.
9. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula dan gas yg tinggi dan boleh menyebabkan kencing manis.
10. Kurangkan makan makanan yg manis kerana jika terkena kencing manis, lelaki tersebut menghadapi masalah berat ketika bersama.
11. Elakkan mandi malam kerana tidak elok untuk sendi-sendi.
12. Kawal makan iaitu sekali makan setiap hari (mengikut sesetengah adat)
13. Kaum lelaki elakkan memakai seluar dalam yg ketat pada waktu malam dan tidur meniarap kerana tidak bagus utk organ seks kerana darah tidak mengalir.

14. Elakkan terlalu banyak makan makanan laut kerana ia mengandungi banyak toksid.
15. Tiga bulan sebelum berkahwin, mula membuat urutan supaya pengantin mempunyai tenaga.
16. Amalkan makan telur ayam kampung seminggu 2 kali yg dicampur madu dan lada hitam yg ditumbuk utk menambah tenaga.
17. Bagi mereka yg banyak angin, minum air halia utk membuang angin.
18. Belajar ilmu rumahtangga drpd org yg berpengalaman dan sudah berkahwin tentang rahsia memikat isteri supaya rumahtangga aman dan damai.
19. Jgn memuaskan nafsu dengan cara sendiri.
20. Cukupkan waktu tidur tujuh hingga lapan jam sehari.
21. Elakkan minum minuman keras dan merokok.
22. Elakkan terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan.
23. Elakkan minum air soya kerana ia sejuk dan tidak elok utk alat kelamin.
24. Amalkan makan jamu supaya malam pengantin tidak mengecewakan.
25. Banyakkan baca surah-surah bagi mengelakkan gangguan syaitan. Sentiasa mengingati Allah.
26. Jgn makan sebebas-bebasnya kerana ketika ini sistem dalaman tidak stabil.
27. Jgn terlalu terdedah kepada keluarga lelaki (simpan diri).
28. Jgn berembun atau keluar malam bagi mengelakkan unsur jahat.
29. Jgn bercelak atau berlangir serta memotong rambut seminggu sebelum ijabkabul.
30. Jika telah nikah gantung tidak boleh bersama.
31. Selepas nikah mesti ada peneman tidur sebelum bersama. Ia bertujuan utk menghangatkan lagi kemesraan.
32. Bilik lelaki atau wanita jangan dikosongkan. Mesti ada orang atau ahli keluarga terdekat tidur di dalam bagi mengelak dari dikhianati org.
33. Jangan buat kerja yang berat. Bila pengantin membuat kerja berat, dia akan berasa penat dan mudah terjadinya gangguan emosi.
34. Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati.
35. Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti kangkung, bayam, timun, jambu batu dan air kelapa agar muka nampak segar.
36. Jgn cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.
37. Sebelum menjadi pengantin, katil kelamin tidak boleh ditiduri oleh pengantin kerana tidak manis.
38. Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh org lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.
39. Dilarang memandang cermin ketika disolek oleh juruandam kerana dikhuatiri hilang seri.
40. Kedua pengantin dilarang bercakap ketika bersanding kerana kurang manis dipandang tetamu.
41. Jangan makan kepala ayam nanti mengantuk masa bersanding.
42. Dilarang membuang alis kerana perbuatan tersebut akan menghilangkan seri wajah buat pengantin lelaki.
43. Jangan makan bersulam air kerana dikhuatiri menyebabkan perut menjadi buncit.
44. Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yg tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.



hehe so....... ikutt aja...

Sunday, September 13, 2009

aku dan sesuatu

salam ramadhan kali ni..

esok nak hantar kad raye kad abg, coz dia pon hantar on the same day gak.. ape pun .. aku trima ajer saje darinye...

waduh ler
... serase macam penat ajer kan.. ntah ler apa nak jadi ngan aku nih.. ape hal pun aku harap more than another things that would like to change all the life time ... hujan macam nak turun , apakah aku harus menhentikan segala macam menda dalam diri ini..dan memulakan segala yg bru untuk ku? walau ape pun keputusan ku yang pasti aku kan tetap dapat mengubah kehidupan keluargaku selepas ini.. akan aku buktikan untuk seluruh ahli keluargaku yang aku bukannye seperti yang mereka katakan... tapi bagaimana harus ku mulakan dengan kata kata yang benar andai benar buat diriku ini...

aku mohon diberikan petunjuk dan jalan yang benar buat diriku ini sepanjang jalan akan ku tempuhi onak duri ranjau berliku dihadapan nyata , biarlah tuhan yang menentukan semua pabila tiba waktu akan aku persembahkan segalanya untuk mu...

Amin..

Saturday, September 12, 2009

aku dan ramadhan

salam ramadhan...

erm.. plan nak p jalan tar x tercapai... nak cri kad raye...coz ikut maksu p the mines... , paksu main golf kat sana...so buka posa kat sana ler.. anyway, aku nak cari kad raye yang best sket.. untuk abg tersayang...

td tgk cite permata yang hilang, fuhhh penuh dgn dugaan emosi... skang dok main facebook jer ... yg lain cam kureng sket nak layan...

erm... still cant wait for the things that abg nak hantar courier.. hopefully sampai la minggu depan nihh kan... ape pun cintai lah daku seadanya abg...

Friday, September 11, 2009

aku dan sesuatu...


salam...

kenyang berbuka ngan murtabak... at least dapat jugak aku merasa murtabak.... just nak share ngn korang .... abg nak hantar sumthin, tp still x nak cakap ape die... ermmm hopefully that sumthin i like ... x sabar rasenye nak trima... erm... esok nak p cari kad raye untuk abg... ingat nak ajak mc na... tp kol td dia dok wat facial plak... x sempat nak story... kat mane erkk nak cari.. ingat nak p makan nando's lagi for the last timing.... ok x?.. aku pon dah lame x pi wat facial... wargh... cam x best jer aper yg sku wat skrg... so , la ni kene wat amalan yg dimurahkan rezeki... tension siot... ape pun lepas raye baru aku nak wat decision yg aku sgt pasti ...

lani, prepare for raye.. just for serdahana ajer ler... ingat can change for a new things but sumthin like no different.... ape lak dok melalut memalam nih kan... aku nak tido awal.... esok leh online transfer.. nk tgk ape yg bleh aku wat through online... hopefully yg survey tu bleh tampung aku kat sini... dah ler ader training laki 2org... leh ke x nih?

ntah ler , maybe bos dapat tau yg aku x sincere ke ape ker.. lantak ler.. yg pasti after raye make me change my life at all....

k ler, len kali aku sambung lagi.... perut memulas after berbuka... ape pen still keep in touch




















Thursday, September 10, 2009

love live lough

salam... hari nih still rase x sehat daaa...tp still datang kija...

PENAT ngan batuk2x lagi... apepun aku still juga nak dtg... tp ape pun aku rase macam fix pada 1 keputusan yg bakal merubah hidup aku selama ini... x larat ler kawe nk tehe sokmo nge mendo nih sokmo2x....

gapo pun aku ake royak jugok ko sapo ye aku raso perlu...lono aku perlu dok diye jah... sementara aku pastikann yg aku dapat gapo hok aku nok ,.....abe g tgk waye , dio royak nge black nge sidi,harap ler dio royak sengothi.. x nawok ko kawe nih,... hdehe... c am x beso plok kecek kelate....

i m gonna miss you...
abg cakap nak bg sesuatu, tanye x nak jawab plak...
apepun nak mintak dia cepat2x hantar kat aku kat sini...

abbie i love you

Tuesday, September 8, 2009

bisnes

assalamualaikum....

itt was a touching moments when my abie did not pick up my call for the whole day... after all he just make a call and explain everthing... i just thought that he was meet somebody else that steel him away from me... but i was totally wrong what was im thinking of him....

by the way, im the sensitive person that easily can hurting heart.... but now i should have a strong heart that can change my life... i just thinking for the next level i will drop by... to see the condition of the life... sometimes we need a changes in our life too... that not so easy to grab anything in this world right?, i just chit chat with sami brother which is hamza sherani... he is still in shiffield university...


wow my eyes was steam like a mata kuyu... woooo... but i have to wait for miss anne first before go to sleep and make a call to my beloved abie to wake him up to go to meeting in gurney drive...


wow penang how i miss u most.. i hate kl but im here to continue the life after the inciddent...and i hope that there is still a chances to me to meet him... and together with him forever....


im gonna love you till the end
im gonna be your very true friends
im gonna be arround...

Monday, September 7, 2009

salam lebaran


salam lebaran....


wah... hampir 2 minggu berpuasa.... rasenye macam menahan lapar dan dahaga saje... bagaimana harus aku mulakan untuk menikmati akan nikmatnya ramadhan kali ini....

kali ini rasenyer adik beradik ku x balik kampung kot, janie x balik coz kija x leh cuti and uda plak x sehat nak balik kampung, tgh sarat katanye...

so... its look like that im alone altogether with my family ... but how im gonna back tp penang if abie stil keja at the same time...? hopefully that i will take a bus to go penang after raye and stay in penang afterwhile.... to be continue workin there... but its also look like that no easy as much i can go so far.....

tiada lafaz yang paling agung
kalimah darimu....
biar jasad ku yang menanggung
permainan darimu...
relaku pujuk






Sunday, September 6, 2009

nak tidoq dah


wasalam....

wargh cepat nye mase berlalu tanpa disedari kan?

erms... dalam x sedar dah dekat setahun aku berpisah ngan fizikal ngan dia tapi ader gak jumpe sekali sekala bila dapat peluang untuk bertamu... apakah ini petanda nyer?
mungkin ya mungkin jua tidak... hanya berserah pada pencipta ilahi yg mengetahui akan kebenarannya.... tuhan tolonglah daku agar bisa aku meleraikan segala kekusutan di hati dan di mindaku ini...

akan tetapi masih adakah jalan terbaik buat diriku dan jua dirinya?... sesungguhnya aku mengharapkan agar Kau berilah daku petunjuk agar bisa aku menempuhinya dalam alam maya ini dan jua untuk seterusnya .. kembali PadaMu... tunjukakan lah aku jalan agar aku bisa menghadapinya pada waktu yang mendatang dapat meleraikan segala kekusutan fikiran...

amalan menambah rezeki

Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Di antaranya:

1. Menyempatkan diri beribadah
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:

“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyak istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah , yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.:

“Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)

3.Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w.:

“… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)

4. Sentiasa ingat Allah
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya:

“(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)

5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:

“Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)

Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:

“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.:

“Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7. Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.:

“Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8. Banyak berselawat
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abbas berkata:

“Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10. Berpagi-pagi
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11. Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda:

“Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12. Melazimi kekal berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah . Baginda s.a.w. bersabda:

“Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:

“Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)

14. Melazimi solat malam (tahajud)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah .

15. Melazimi solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi:

“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman:

“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya ‘Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

18. Berdoa
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar sehabisnya
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)

Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20. Bertawakal
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah . Firman-Nya:

“Barang siapa bertawakal kepada Allah , nescaya Allah mencukupkan (keperluannya) .” (At-Thalaq: 3)

Nabi s.a.w. bersabda:

“Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (At-Talaq: 2-3)

Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah , lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.